Przepis na żelki marchewkowe

Przepis na żelki marchewkowe

Żelki marchewkowe

Żelki marchewkowe

Kto powiedział, że żelki są tylko dla dzieci? To musi być najbardziej zabawny sposób na dostarczenie ważnych składników odżywczych. Jeśli masz dzieci, możesz zrobić podwójną porcję do dzielenia się. Beta-karoten zawarty w marchewce przekształca się w witaminę A, która pomaga w utrzymaniu dobrego wzroku i chroni oczy przed chorobami oczu. Marchewka jest bogata w przeciwutleniacze i witaminę C, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i chronić organizm przed chorobami.

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-

Żelki marchewkowe - Składniki

Jak przygotować żelki marchewkowe


Sok z marchwi umieścić w małym garnku na kuchence.

Podgrzać na średnim ogniu, aż zacznie się gotować.

Wymieszaj żelatynę w proszku (dodając niewielką ilość na raz), aż wszystko się rozpuści.

Za pomocą sitka przecedzić płyn, aby usunąć wszelkie grudki, które mogły się utworzyć.

Przelej do silikonowych foremek (dobrze sprawdzają się foremki do kostek lodu) i odstaw do lodówki na 2 godziny.

Zobacz inne nasze przepisy