Przepis na Kruszone ciasto z wiśniami

Przepis na Kruszone ciasto z wiśniami

Kruszone ciasto z wiśniami

Kruszone ciasto z wiśniami

To ciasto było autorskim przepisem mojej babci Marii, dziś będą jej urodziny, więc postanowiłam upiec to ciasto po raz pierwszy w życiu. Zjadłem go setki razy, ale nigdy nie pomyślałem, że ta pyszność jest tak łatwa do przyrządzenia.

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Mąka 2 cups ~256 g
Cukier 1 cup ~128 g
Żółtko jaja 1 ~50 g
Śmietana lub majonez 1 łyżka stołowa ~18 g
Ekstrakt z vanilii 1 łyżeczka ~6 g
Woda 2 łyżki stołowe ~36 g
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka ~6 g
Stickbutter 1 -

Etapy przygotowania


Mąkę przesiać, dodać 1 szklankę cukru i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wszystko bardzo dobrze wymieszać.

Rozdrobnij masło i wymieszaj je z proszkiem do pieczenia, mąką i cukrem. W osobnej misce wymieszać: żółtko, 2 łyżki wody, 1 łyżkę śmietany (lub majonezu), dodać ekstrakt waniliowy. Uformować ciasto, podzielić ciasto na proporcje 2/3 i 1/3 wstawić do lodówki na 15-20 min.

Rozgrzej piec do 350f, nasmaruj naczynie do pieczenia tłuszczem, weź ciasto i rozsyp 2/3 ciasta na naczynie do pieczenia.

Nadzienie: weź farsz, którego zamierzasz użyć, ja używam wiśni, rozprowadzam na cieście i rozdrabniam 1/3 ciasta na nadzienie.

Piec ciasto przez 20-25 minut, aż skórka będzie złotobrązowa.