Przepis na Tatar z tuńczyka

Przepis na Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka inspirowany kuchnią azjatycką. Wspaniała potrawa podawana w formie sałatki. Inne wydanie tuńczyka, które przygotujesz nie jeden raz.

Czas przygotowania

30 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Tuńczyk do sushi 1 lb ~450 g
Świeży szczypiorek drobno posiekany 2 łyżki stołowe ~36 g
Czerwona cebula drobno posiekana 2 łyżki stołowe ~36 g
Olej sezamowy 2 łyżeczki ~12 g
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 2 łyżeczki ~12 g
Sól 0.25 łyżeczek ~2 g
Odrobina pieprzu cayenne - -
Ogórki cienko pokrojone 2 -
Małe kostki awokado 1 -
Chrupiące arkusze wodorostów 1 -
W razie potrzeby czarna sól wykończeniowa do dekoracji - -

Etapy przygotowania


Umieść tuńczyka w zamrażarce na 15-20 minut, aż stanie się twardy. Ułatwi to jego pokrojenie.

Do średniej miski wrzuć szczypiorek i cebulę, dodaj olej sezamowy, oliwę, sól i pieprz cayenne. Odłóż na bok.

Gdy tuńczyk będzie gotowy do pokrojenia, połóż go na desce. Używając krajalnicy (lub ostrego noża) pokrój go w cienkie plasterk. Następnie weź plasterki i pokrój wzdłuż. Obróć tuńczyka i pokrój w małą kostkę. Wrzuć tuńczyka do miski.

Delikatnie wymieszaj składniki. Dopraw w razie potrzeby

Do podania ułóż plasterki ogórka na dnie miski, dodaj dużą porcję tatara z tuńczyka, posyp pokrojonym w kostkę awokado, wodorostami i odrobiną soli.