Przepis na cytrynowe placuszki z cukinii

Przepis na cytrynowe placuszki z cukinii

Cytrynowe placuszki z cukinii

Cytrynowe placuszki z cukinii

Chrupiące, kremowe i cytrynowe placuszki z cukinii to doskonały dodatek.

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-

Cytrynowe placuszki z cukinii - Składniki

Jak przygotować cytrynowe placuszki z cukinii


Cukinię pokrój na małe kawałki. Umieść w robocie kuchennym i miksuj, aż pozostaną małe kawałki. (inną opcją jest użycie kratki na robocie kuchennym).

W średniej misce dodaj cukinię, sok z cytryny, natkę pietruszki, mąkę, jajka, przyprawy, parmezan i bułkę tartą. Wymieszaj razem.

Rozłóż oliwę na dużej patelni i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj trochę mniej niż ¼ szklanki ciasta na patelnię na każdy placek. Smaż na złoty kolor, około 45 sekund z każdej strony.

Połóż kilka warstw ręcznika papierowego na blasze lub talerzu. Gdy placki będą gotowe, przełóż je do naczynia i pozwól ręcznikowi wchłonąć nadmiarowy olej.

Udekoruj sokiem z cytryny i odrobiną greckiego jogurtu.

Zobacz inne nasze przepisy