Przepis na Cytrynowe placuszki z cukinii

Przepis na Cytrynowe placuszki z cukinii

Cytrynowe placuszki z cukinii

Cytrynowe placuszki z cukinii

Chrupiące, kremowe i cytrynowe placuszki z cukinii to doskonały dodatek.

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Cukinia (około 8 uncji każda) przycięta 2 -
Wyciśnięta cytryna 1 -
Pietruszka posiekana 0.5 cups ~64 g
Mąka 0.5 cups ~64 g
Jajko 2 ~100 g
Czosnek w proszku 1 łyżeczka ~6 g
Proszek cebulowy 1 łyżeczka ~6 g
Pieprz 1 łyżeczka ~6 g
Tarty parmezan 1 łyżka stołowa ~18 g
Włoska bułka tarta 2 łyżki stołowe ~36 g
Oliwa z oliwek do smażenia na patelni 4 łyżki stołowe ~72 g
Zwykły jogurt grecki - -
Cząstki cytryny - -

Etapy przygotowania


Cukinię pokrój na małe kawałki. Umieść w robocie kuchennym i miksuj, aż pozostaną małe kawałki. (inną opcją jest użycie kratki na robocie kuchennym).

W średniej misce dodaj cukinię, sok z cytryny, natkę pietruszki, mąkę, jajka, przyprawy, parmezan i bułkę tartą. Wymieszaj razem.

Rozłóż oliwę na dużej patelni i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj trochę mniej niż ¼ szklanki ciasta na patelnię na każdy placek. Smaż na złoty kolor, około 45 sekund z każdej strony.

Połóż kilka warstw ręcznika papierowego na blasze lub talerzu. Gdy placki będą gotowe, przełóż je do naczynia i pozwól ręcznikowi wchłonąć nadmiarowy olej.

Udekoruj sokiem z cytryny i odrobiną greckiego jogurtu.