Przepis na Duszony ananas (pajeri nenas)

Przepis na Duszony ananas (pajeri nenas)

Duszony ananas (pajeri nenas)

Duszony ananas (pajeri nenas)

Duszony ananas lub lokalnie znany jako „pajeri nenas” jest dodatkiem do nasi minyak (ryż maślany) podawanego często podczas wesel. Kiedy starsza osoba podchodzi do młodej dziewczyny i pyta: „bila kita nak makan nasi minyak? ”Kiedy mamy nasi minyak? To znaczy, kiedy bierzesz ślub. Nasi minyak, pajeri nenas i curry z wołowiną to synonimy wesel kelantańskich i johoreańskich. Duszone ananasy można znaleźć w większości sklepów spożywczych sprzedających ryż w tych dwóch stanach, ponieważ ananasy są uprawiane zarówno w stanach kelantan, jak i johor. Jest bardzo łatwy do zrobienia, a ananasy nie są wydrążone, ponieważ gotowanie na wolnym ogniu zmięknie, ale nadal utrzyma owoce razem. Słodko-pikantny sos jest zagęszczany w celu uzyskania bardziej intensywnego smaku poprzez redukcję sosu bez ananasa. Przy dużym upale nie powinno to zająć więcej niż 2 minuty. Chilli dodaje się pod koniec, aby potrawa nie była zbyt ostra. Połączenie przypraw, imbiru i chilli sprawia, że ​​to danie jest naprawdę pyszne. Mamy nadzieję, że spodoba Ci się gotowanie tego dania! Po wypróbowaniu tego dania zostaw komentarz.

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Ananas średniej wielkości, obrany i pokrojony w krążki 1 -
Czerwone chili (opcjonalnie) ćwiartowane 1 -
2 cm imbiru, obrany, pokrojony w zapałkę 1 -
Szalotka obrana w plasterkach 5 -
Ząbek czosnku obrany w plasterki 2 -
Kurkuma w proszku 0.5 łyżeczek ~3 g
Laska cynamonu 1 -
Anyż 1 -
Goździki obrane w plasterkach 3 -
Nasiona gorczycy 1 łyżka stołowa ~18 g
Ocet winny 1 łyżka stołowa ~18 g
Olej 1 łyżka stołowa ~18 g
Sól 1 łyżeczka ~6 g
Cukier 4 łyżki stołowe ~72 g
Woda 1 cup ~128 g

Etapy przygotowania


Rozgrzej olej na średnim ogniu i smaż nasiona gorczycy, aż usłyszysz trzask.

Dodaj cynamon, anyż i kardamon, kurkumę. Smażyć przez minutę, aż zacznie pachnieć.

Dodać szalotkę, czosnek, imbir i smażyć do uzyskania przezroczystości. Uważaj, aby go nie spalić.

Dodaj ananasa, ocet, sól, cukier i wodę.

Przykryj i gotuj przez 5 minut.

Odwróć wszystkie ananasy i przykryj. Gotować jeszcze 5 minut.

Po zdjęciu osłony powinien być obecny zapach ananasa.

Usuń ananasa i odstaw na bok.

Zwiększ temperaturę, aby zmniejszyć sos. Polej sosem ananasy i podawaj.