Przepis na Zupa z czarnej fasoli

Przepis na Zupa z czarnej fasoli

Zupa z czarnej fasoli

Zupa z czarnej fasoli

Czarna fasola, cebula, papryka, czosnek i rosół gotowane na wolnym ogniu przez wiele godzin, ręcznie miksowane do uzyskania jedwabistej gładkości, a następnie doprawione kukurydzą pieczoną na patelni. Zupę wykańczam świeżą kolendrą.

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Puszki czarnej fasoli opłukane odsączone 2 -
Cebula pokrojona w kostkę 1 -
Czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 -
Bulion warzywny 4 cups ~512 g
Ząbki czosnku 4 gramy ~4 g
Kminek (opcjonalnie) 2 łyżeczki ~12 g
Sól pieprz - -
Kukurydza 1 cup ~128 g
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka ~6 g
Świeża kolendra do dekoracji - -

Etapy przygotowania


Do wolnowaru włożyć fasolę, cebulę, paprykę, bulion, czosnek i kminek. Dopraw solą i pieprzem. Ustaw niski poziom na 6-8 godzin.

Używając blendera ręcznego, zmiksuj zupę na gładką masę.

Na małą patelnię na średnim ogniu dodaj olej i kukurydzę. Piecz na patelni, aż kukurydza stanie się lekko zwęglona lub złocista. Lekko dopraw solą i pieprzem.

Przełóż zupę do miski, dodaj miarkę prażonej kukurydzy i na koniec dodaj trochę surowej posiekanej świeżej kolendry.