Przepis na 2 składnikowe masło orzechowe

Przepis na 2 składnikowe masło orzechowe

2 składnikowe masło orzechowe

2 składnikowe masło orzechowe

Domowe masła orzechowe to absolutna bomba! Gotowe w kilka minut, bezglutenowe, paleo i wegańskie, są doskonalą zdrową alternatywą dla masła orzechowego ze sklepu.

Czas przygotowania

45 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Orzechy 1 cup ~128 g
Szczypta różowej soli himalajskiej 1 -
Ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) 1 łyżeczka ~6 g

Etapy przygotowania


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ułożyć wybrane orzechy na blasze do pieczenia.

Posyp solą przed włożeniem blachy do piekarnika na kilka minut, aż się zrumieni.

Dodaj orzechy do szybkoobrotowego blendera i zmiksuj do uzyskania gładkości.

Po wygładzeniu dodaj ekstrakt waniliowy

Proces mieszania jest dość żmudny, ponieważ zajmuje trochę czasu.

Co jakiś czas trzeba przerywać blendowanie, aby zeskrobać masło z boków przed ponownym blendowaniem. Powtarzaj to, aż orzechy będą całkowicie gładkie i będą przypominać masło orzechowe.

Przechowywać w hermetycznym pojemniku.