Przepis na Zupa z dyni żołędziowej z kurkumą

Przepis na Zupa z dyni żołędziowej z kurkumą

Zupa z dyni żołędziowej z kurkumą

Zupa z dyni żołędziowej z kurkumą

Zupa dyniowa z kurkumą rozgrzeje twoje kości. Jest tak kremowa i pyszna, że nie zdasz sobie sprawy, jakie jest zdrowe. Pełne warzyw z mlekiem kokosowym.

Czas przygotowania

50 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Dynia żołędziowa 1 -
Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa ~18 g
Marchewka rozdrobniona lub pokrojona w kostkę 1 cup ~128 g
Mała posiekana cebula 1 -
Jabłko pokrojone w kostkę 0.5 -
Imbir 1 łyżeczka ~6 g
Kurkuma 1 łyżeczka ~6 g
Puszka niesłodzonego mleka kokosowego 1 -
wodaW 1.5 cup ~192 g
Sól 0.5 łyżeczek ~3 g
Pieprz 0.25 łyżeczek ~2 g

Etapy przygotowania


Pokrój dynię na pół i zeskrob nasiona. Piecz w formie do pieczenia przez około 30-40 minut w temperaturze 400ºf. Chcesz, żeby ciało było miękkie.

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.

Dodaj marchewkę i cebulę i smaż 4 minuty.

Dodaj miąższ dyni, jabłko, imbir, kurkumę, mleko kokosowe, wodę i sól oraz pieprz.

Wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Zupę zmiksować za pomocą blendera zanurzeniowego. Uważaj, aby się nie poparzyć!

Podawać z nasionami, cebulą i pietruszką.