Przepis na Indyjska zupa z czerwonej soczewicy

Przepis na Indyjska zupa z czerwonej soczewicy

Indyjska zupa z czerwonej soczewicy

Indyjska zupa z czerwonej soczewicy

Ta zupa ma wiele aromatycznych przypraw. To wegańska zupa pełna smaku! Podawaj z ryżem jaśminowym z różą kokosową, aby uzyskać naprawdę wyjątkowy posiłek.

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Filtrowana woda 12 cups ~1536 g
Pęczki kolendry (opcjonalnie) 2 -
Czerwona soczewica 3 cups ~384 g
Kostki bulionowe warzywne 2 -
Biała cebula 0.5 -
Ząbki czosnku 2 -
Świeży imbir 2 łyżeczki ~12 g
Serrano chilis 3 -
Pokrojone pomidory 1 cup ~128 g
Kurkuma 3 łyżki stołowe ~54 g
Garam masala 1 łyżka stołowa ~18 g
Nasiona kolendry lub 1 łyżeczka przyprawy 2 łyżeczki ~12 g
Nasiona kminku 1 łyżeczka ~6 g
Sól morska 1.5 łyżka stołowa ~20 g
Wytłaczany olej z pestek winogron 0.25 cups ~32 g

Etapy przygotowania


Wrzuć łodygi kolendry do wody i zagotuj, a następnie usuń łodygi (ten krok jest opcjonalny)

Soczewicę opłucz i dodaj do bulionu z łodyg

Doprowadź soczewicę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień na średni

Dodaj trochę wody z soczewicy do kostek bulionowych, dobrze rozgnieć, a następnie dodaj do soczewicy

Na patelnię dodaj olej z pestek winogron, nasiona kolendry (jeśli wolisz, możesz umieścić nasiona w młynku do kawy), kminek, kurkumę, garam masala.

Smażyć na średnim ogniu, aż zacznie pachnieć przez około 5 minut.

Serranos zmielić, zetrzeć imbir, posiekać cebulę, posiekać czosnek i dodać na patelnię, a następnie smażyć, aż cebula będzie miękka.

Dodaj sos pomidorowy i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, a następnie dodaj do ugotowanej soczewicy i gotuj jeszcze przez 20 minut na małym ogniu.

Jeśli lubisz zupę o gładkiej konsystencji, możesz ją włożyć do robota kuchennego (blendera lub blendera ręcznego) na przecier lub użyć tylko połowy do zupy o lekko teksturowanej konsystencji lub pozostawić ją, jeśli chcesz.