Przepis na Smażone krewetki po azjatycku

Przepis na Smażone krewetki po azjatycku

Smażone krewetki po azjatycku

Smażone krewetki po azjatycku

Gotowe w mniej niż 20 minut. Świeże warzywa, krewetki i doskonale doprawiony sos składają się na niezapomniany posiłek dla całej rodziny.

Czas przygotowania

20 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe ~36 g
Niegotowane duże krewetki, obrane i pozbawione żyłki 1 lb ~450 g
Czerwona papryka w plasterkach 1 cup -
Duża żółta cebula w plasterkach 1 cup -
Ząbki czosnku, mielone 2 -
Świeży korzeń imbiru 1 łyżka stołowa -
Czerwona papryka, mielona 0.25 łyżeczek ~2 g
Skoncentrowany bulion z owoców morza Swanson® Flavour Boost ™ 1 -
Sos sojowy 1 łyżka stołowa ~18 g
Cukier 1 łyżeczka ~6 g
Woda 0.25 cups ~32 g
Olej sezamowy 0.25 łyżeczek ~2 g
Nasiona sezamu 1 łyżeczka ~6 g
Cebula 1 gram ~1 g

Etapy przygotowania


Rozgrzej olej na 12-calowej patelni na średnim ogniu. Dodaj krewetki i smaż przez 3 minuty lub do momentu, aż będą gotowe. Usuń krewetki z patelni.

Dodaj czerwoną paprykę i cebulę na patelnię i smaż przez 2 minuty, aż warzywa będą miękkie.

Dodaj czosnek, korzeń imbiru i mieloną czerwoną paprykę na patelnię i smaż przez 30 sekund mieszając. Umieść krewetki na patelni. Dodaj zagęszczony bulion, sos sojowy, cukier i wodę i gotuj przez 1 minutę lub do momentu, gdy mieszanina będzie gorąca. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj olej sezamowy. Mieszankę krewetek posyp sezamem i zieloną cebulą.