Przepis na simit - turecki okrągły chleb

Przepis na simit - turecki okrągły chleb

Simit - turecki okrągły chleb

Simit - turecki okrągły chleb

Najlepszy okrągły chleb, jaki kiedykolwiek upiekłem! Pokryty pysznym sezamem. Pyszne.

Czas przygotowania

20 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-

Simit - turecki okrągły chleb - Składniki

Jak przygotować simit - turecki okrągły chleb


W średniej misce wymieszaj suche składniki.

Zrób zagłębienie pośrodku i wlej oliwę z oliwek i letnią wodę.

Ciasto wyrabiać rękami przez 5-10 minut.

Ciasto podzielić na 16 równych części.

Weź dwa kawałki i rozciągnij ciasto w cienkie paski (około 30-35 cm długości).

Przykryj resztę ciasta, aby nie wyschło.

Umieść 2 paski obok siebie, ściśnij końce. Skręć je razem i uszczypnij, aby połączyć końce.

Krążki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.

Wsyp sezam na patelnię i praż na średnim ogniu

Mieszaj nasiona co 4-5 minut, aż uzyskają złoty kolor. Odłożyć na bok.

Wlej melasę i wrzącą wodę do miski wystarczająco dużej, aby pasowała do twoich pierścieni.

Wymieszaj trzepaczką, aby całkowicie rozpuścić melasę.

Umieść nasiona sezamu w innej misce.

Zanurz obie strony krążków w płynie, odsącz nadmiar płynu, a następnie pokryj obie strony sezamem.

Przenieś na blachę do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku około 17 minut.

Zobacz inne nasze przepisy