Przepis na Chleb bananowy

Przepis na Chleb bananowy

Chleb bananowy

Chleb bananowy

Ten chleb nawróci nie-wegan jednym kęsem. Możesz dodać trochę więcej cukru, jeśli twoje banany są trochę zielone. Wskazówka 1: jeśli planujesz chleb bananowy, ale banany nie są jeszcze dojrzałe, włóż je do papierowej torby na 2-3 dni i będą gotowe. Wskazówka 2: podwoić ilości i zamrozić pieczywo, niektórzy przechowują przez dobre 2-3 miesiące.

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Olej rzepakowy lub słonecznikowy 2 cups ~256 g
Cukier 1 cup ~150 g
Nasiona lnu i 200ml wody 0.5 cups ~64 g
Nasiona sezamu 0.5 -
Ekstrakt waniliowy lub 1 łyżeczka cukru waniliowego - -
Mąka 3 cups ~384 g
Sól 1 łyżeczka ~6 g
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka ~6 g
Dojrzałe rozgniecione banany 2 -
Opcjonalnie: orzechy włoskie, chipsy czekoladowe, cynamon - -

Etapy przygotowania


Rozgrzej piekarnik do 350 f / 180 c

Najpierw wymieszaj nasiona lnu i wodę w blenderze przez około 3-5 minut, aż uzyskasz galaretowatą substancję podobną do białka jajka.

Wymieszaj cukier, ekstrakt waniliowy i olej i dodaj mieszankę nasion lnu

Wymieszaj razem wszystkie suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodatki takie jak cynamon, orzechy itp.)

Dodawaj stopniowo suszone rzeczy, naprzemiennie z rozgniecionymi bananami.

Bardzo lekko nasmaruj patelnie, dodaj nasiona sezamu jako powłokę, wkładając dużą garść, a następnie potrząśnij nim tak, aby znalazł się na dnie i krawędziach.

Jeśli używasz kwadratowej patelni, chleby będą gotować się szybciej, około 40-45 minut

Jeśli masz blachę do chleba, umieścić ciasto na 50 minut do godziny.