Przepis na Miętowe babeczki z gorącą czekoladą

Przepis na Miętowe babeczki z gorącą czekoladą

Miętowe babeczki z gorącą czekoladą

Miętowe babeczki z gorącą czekoladą

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Mini półsłodkie chipsy czekoladowe 2 oz ~57 g
Kawa parzona na gorąco 1 cup ~128 g
Cukier 2 cups ~256 g
Mąka 1.66 cup ~212 g
Niesłodzone kakao 1 cup ~128 g
Proszek do pieczenia 1.33 łyżeczka ~8 g
Proszek do pieczenia 0.5 łyżeczek ~3 g
Sól 1 łyżeczka ~6 g
Jajko 2 ~100 g
Maślanka 1 cup ~128 g
Olej roślinny 0.5 cups ~64 g
Ekstrakt waniliowy 0.5 łyżeczek ~3 g
Na czekoladowe ganache: - -
Śmietanka 0.5 cups ~64 g
Masło niesolone 0.5 łyżek stołowych ~9 g
Półsłodka czekolada 6 oz ~170 g
Na lukier z kremem z pianki miętowej: - -
Masło rozpuszczone 0.5 cups ~64 g
Krem "Ptasie mleczko" 7 oz ~198 g
Ekstrakt z mięty pieprzowej 1 łyżeczka ~6 g
Cukier puder 4 cups ~512 g
Mleko 2 łyżki stołowe ~36 g
Posypka: - -
Zgniecione cukierki miętowe 0.25 cups ~32 g

Etapy przygotowania


Rozgrzej piekarnik do 350 stopni f. Wyłóż patelnię do babeczek lub muffinek 24 foremkami do babeczek.

Połącz kawałki czekolady i gorącą kawę, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści, a mieszanina będzie gładka. W dużej misce przesiej razem cukier, mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W innej misce ubij jajka mikserem elektrycznym, aż lekko zgęstnieją. Powoli dodaj maślankę, olej i wanilię. Dodaj rozpuszczoną czekoladę do jajek i całkowicie wymieszaj. Dodaj mieszaninę cukru i ubijaj ze średnią prędkością, aż dobrze się połączą.

Wypełnij przygotowane foremki babeczkowe w trzech czwartych ciastem. Wstaw do piekarnika i piecz, aż wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta - 18 do 21 minut. Całkowicie ostudzić babeczki.

Podczas gdy babeczki się pieczą, przygotuj czekoladowy ganache i krem "miętowo-ptasie mleczko" (wskazówki dla obu poniżej). Lukier włożyć do woreczka cukierniczego wyposażonego w gwiazdkę.

Aby przygotować czekoladowy ganache, zagotuj śmietanę i masło w małym rondelku. Wyłącz ogień i dodaj czekoladę. Mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Odstawić do ostygnięcia.

Aby zrobić krem "miętowo-ptasie mleczko", ubić masło i krem ptasie mleczko, używając miksera elektrycznego wyposażonego w trzepaczkę. Dodaj ekstrakt z mięty pieprzowej. Powoli dodaj 2 szklanki cukru pudru i dalej mieszaj na wolnych obrotach. Dodaj mleko i dodatkowy cukier puder, do 2 filiżanek, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Aby złożyć babeczki:

Używając wycioru do jabłek, usuń środek każdej babeczki. Wypełnij każdą babeczkę łyżką czekoladowego ganache. Używając woreczka z lukrem, zamrozić babeczki i posypać pokruszonymi miętowymi cukierkami.