Przepis na tarta truskawkowa

Przepis na tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

Tarta z truskawkami, pyszny przepis na lekkie ciasto z owocami.

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-

Tarta truskawkowa - Składniki

Jak przygotować tarta truskawkowa


Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.

Mąkę przesiej na deskę lub do miski. Zrób studnię pośrodku. Dodaj masło, wodę, żółtko, cukier, wanilię i skórkę pomarańczową. Rozłóż składniki na środku, rozgnieć, aż ciasto będzie gładkie.

Wyłóż ciasto na spód i boki talerza. Nakłuć widelcem spód i boki ciasta. Piec 15-20 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie jasno złote. Schłodzić.

Aby zrobić glazurę, przełożyć konfitury wiśniowe do małego rondelka i powoli rozpuścić na małym ogniu. Lekko ostudź i posmaruj spód ciasta.

Umyj, obłóż i pokrój truskawki. Wypełnij ciasto truskawkami i polej na wierzch polewą wiśniową.

Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru na lekką i puszystą masę i podawać z plasterkiem tarty truskawkowej!

Zobacz inne nasze przepisy