Przepis na Pudding kukurydziany

Przepis na Pudding kukurydziany

Pudding kukurydziany

Pudding kukurydziany

Oto kolejne tradycyjne, amerykańskie danie!

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego - -
Jajko 3 ~150 g
Kukurydza (świeża lub mrożona) 2 cups ~256 g
Mąka 0.25 cups ~32 g
Sól 0.5 łyżeczek ~3 g
Pieprz 0.25 łyżeczek ~2 g
Masło 2 łyżki stołowe ~36 g
Mleko 2 cups ~256 g

Etapy przygotowania


Napełnij blachę do pieczenia 2,5 cm wody i włóż do piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Odłóż ją na bok.

Wbij jajka do miski i ubijaj je widelcem, aż na wierzchu utworzą się bąbelki.

Jeśli używasz świeżej kukurydzy, odetnij ją od kolby. Jeśli używasz mrożonej kukurydzy, zanurz worek pod zimną wodą, aby oddzielić ziarna.

Wmieszaj kukurydzę do jajek. Jajka i kukurydzę posyp mąką, solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.

W rondelku na małym ogniu rozpuść 2 łyżki masła.

Dodaj stopione masło i mleko do mieszanki z kukurydzą i wymieszaj.

Wlej mieszankę kukurydzy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Włóż naczynie żaroodporne do naczynia z wodą w piekarniku.

Piec pudding kukurydziany przez 1 godzinę lub do momentu, gdy nóż włożony w środek wyjdzie czysty.

Wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika i połóż budyń na trójnogu przy stole i podawaj na ciepło.