Przepis na Urodzinowe ciasto truskawkowe

Przepis na Urodzinowe ciasto truskawkowe

Urodzinowe ciasto truskawkowe

Urodzinowe ciasto truskawkowe

To ciasto to wspaniały, pyszny sposób na świętowanie urodzin. Aby zrobić większy stos kruchego ciasta, należy podwoić ten przepis.

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Świeże truskawki pokrojonwe w kawałki 500 gramów ~500 g
Bitej śmietany 300 mililitrów -
Na Ciastko: - -
Mąka uniwersalna 2 cups ~256 g
Proszek do pieczenia 1 łyżka stołowa ~18 g
Masło 4 łyżki stołowe ~72 g
Maślanka 0.75 cups ~96 g
Cukier 4 łyżki stołowe ~60 g

Etapy przygotowania


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza

Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Pokrój masło. Rozgnieć ciasto palcami. Dodaj śmietanę lub maślankę i delikatnie mieszaj, aż ciasto się uformuje.

Posyp mąką powierzchnię i delikatnie ugniataj ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Umieść na papierze pergaminowym lub blaszce z masłem.

Piec około 20-25 minut - do uzyskania lekko złotego koloru.

Ostudź, a następnie przekrój biszkopty na pół przez środek; tworząc górną i dolną połowę.

Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru.

Ułóż truskawki i bitą śmietanę między warstwami biszkoptów i ułóż ciasto.