Najlepsze greckie desery z kruchym, maślanym ciastem filo, orzechami, cynamonem i miodem! Pyszne i dekadenckie! Idealny deser na twoją walentynkową kolację!
Na średniej wielkości patelni do sosów wymieszaj wodę, cukier, miód i sok pomarańczowy na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia; ustaw ogień na niski i gotuj na wolnym ogniu przez 15 do 20 minut. Ostudzić.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Pokrój orzechy w robocie kuchennym; umieścić w średniej misce. Dodaj 1/2 szklanki cukru i cynamon. Odłożyć na bok.
Posmarować masłem formę do pieczenia 9″ x 13″.
Dodaj 8 do 10 arkuszy filo, smarując każdy arkusz masłem.
Posyp około 2/3 szklanki mieszanki orzechów na filo posmarowanym masłem, a następnie przykryj płatkiem filo.
Posmaruj filo masłem i dodaj kolejne 2/3 szklanki mieszanki orzechów. Na przemian orzechy i filo, smarując każdy arkusz masłem. Ułóż od 8 do 10 arkuszy filo na wierzch. Posmaruj pozostałe górne arkusze tak samo, jak dolne.
Wytnij w diamenty długim ostrym nożem. Zacznij od jednego rogu i wykonuj cięcia ukośne w odległości około 1 cala od siebie. Powtórz po drugiej stronie.
Piec w temperaturze 350 stopni przez godzinę lub do złotego koloru
Wyjmij z piekarnika i równomiernie polej gorącą bakławę zimnym syropem. Odstaw na jedną do dwóch godzin. W tym momencie baklavę można pokroić na pojedyncze kawałki w kształcie rombu i podawać lub przechowywać w lodówce
Zgodnie z tym przepisem jedna patelnia to około 42 kawałków w kształcie rombu.
Świeże i lekkie ciasto, które można zjeść przy filiżance dobrej kawy.
Casto zapewniające niesamowicie głęboki smak czekolady. Wspaniała alternatywa dla typowych ciast czekoladowych
Zapraszam do spróbowania moich pysznych kokosowych naleśników! Te smaczne i zdrowe naleśniki to doskonały wybór dl...
Jedzenie produktów bezglutenowych i bezzbożowych nie musi być trudne. Dobrym przykładem jest to ciasto czekoladowe...
Cudownie kremowy pieczony camembert polany ciepłymi jagodami nasączonymi miodem i balsamem oraz kandyzowanymi orze...