Przepis na Acquacotta

Przepis na Acquacotta

Acquacotta

Acquacotta

Te danie pochodzi z Toskanii wieki temu jako środek dla ubogich do wykorzystania czerstwego, resztkowego chleba. Dziś jesteśmy po prostu wdzięczni, że mamy obfity i smaczny sposób na wykorzystanie resztek składników, które tworzą głęboko satysfakcjonujący posiłek, który jest nie tylko dobrze zbilansowany i zdrowy, ale także łatwy do skomponowania. Chociaż może nie była to potrawa dla bogatych, myślimy, że będziesz bardzo zaskoczony.

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Biała cebula pokrojona w kostkę 70 gramów ~70 g
Pomidory pokrojone w kostkę 120 gramów ~120 g
Marchewka pokrojona w kostkę 120 gramów ~120 g
Seler pokrojony w kostkę 70 gramów ~70 g
Papryka pokrojona w kostkę 100 gramów ~100 g
Oliwa z oliwek 30 mililitrów ~30 g
Suszona bazylia 0.5 łyżeczek ~3 g
Suszony majeranek 0.5 łyżeczek ~3 g
Świeża, płaska natka pietruszki, grubo posiekana 1 łyżka stołowa ~18 g
Bulionu warzywnego 1500 mililitrów ~1500 g
Liść laurowy szt 2 -
Jajko sadzone do podania - -
Chleb (opcjonalnie bezglutenowy) do podania - -

Etapy przygotowania


W garnku rozgrzać oliwę.

Dodać cebulę, pomidory, marchewkę, seler i paprykę. Smażyć przez 3-5 minut.

Dodać bulion warzywny, bazylię i majeranek. Gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut.

Do misek do serwowania włożyć kromki chleba i włożyć jajko gotowane i wlać danie.