To ciasto było autorskim przepisem mojej babci Marii, dziś będą jej urodziny, więc postanowiłam upiec to ciasto po raz pierwszy w życiu. Zjadłem go setki razy, ale nigdy nie pomyślałem, że ta pyszność jest tak łatwa do przyrządzenia.
Mąkę przesiać, dodać 1 szklankę cukru i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wszystko bardzo dobrze wymieszać.
Rozdrobnij masło i wymieszaj je z proszkiem do pieczenia, mąką i cukrem. W osobnej misce wymieszać: żółtko, 2 łyżki wody, 1 łyżkę śmietany (lub majonezu), dodać ekstrakt waniliowy. Uformować ciasto, podzielić ciasto na proporcje 2/3 i 1/3 wstawić do lodówki na 15-20 min.
Rozgrzej piec do 350f, nasmaruj naczynie do pieczenia tłuszczem, weź ciasto i rozsyp 2/3 ciasta na naczynie do pieczenia.
Nadzienie: weź farsz, którego zamierzasz użyć, ja używam wiśni, rozprowadzam na cieście i rozdrabniam 1/3 ciasta na nadzienie.
Piec ciasto przez 20-25 minut, aż skórka będzie złotobrązowa.
Jedzenie produktów bezglutenowych i bezzbożowych nie musi być trudne. Dobrym przykładem jest to ciasto czekoladowe...
Prosty, romantyczny, klasyczny deser, pełen świeżych truskawek i domowej roboty bitej śmietany, a wszystko na wier...
Truskawki i rabarbar sprawiają, że ciasto jest słodkie i ma odpowiednią cierpkość. To łatwe ciasto jest wilgotne i...
Ich prawdziwa nazwa to "hush, puppy", co oznacza "cicho, szczeniaku" Skąd wzieła się ta nazwa? Jedna z historii je...
Słodkie i lepkie, te pyszne kostki kokosowe są idealnym dodatkiem do filiżanki dobrej kawy.