To ciasto było autorskim przepisem mojej babci Marii, dziś będą jej urodziny, więc postanowiłam upiec to ciasto po raz pierwszy w życiu. Zjadłem go setki razy, ale nigdy nie pomyślałem, że ta pyszność jest tak łatwa do przyrządzenia.
Mąkę przesiać, dodać 1 szklankę cukru i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wszystko bardzo dobrze wymieszać.
Rozdrobnij masło i wymieszaj je z proszkiem do pieczenia, mąką i cukrem. W osobnej misce wymieszać: żółtko, 2 łyżki wody, 1 łyżkę śmietany (lub majonezu), dodać ekstrakt waniliowy. Uformować ciasto, podzielić ciasto na proporcje 2/3 i 1/3 wstawić do lodówki na 15-20 min.
Rozgrzej piec do 350f, nasmaruj naczynie do pieczenia tłuszczem, weź ciasto i rozsyp 2/3 ciasta na naczynie do pieczenia.
Nadzienie: weź farsz, którego zamierzasz użyć, ja używam wiśni, rozprowadzam na cieście i rozdrabniam 1/3 ciasta na nadzienie.
Piec ciasto przez 20-25 minut, aż skórka będzie złotobrązowa.
Zapraszam do spróbowania moich pysznych kokosowych naleśników! Te smaczne i zdrowe naleśniki to doskonały wybór dl...
W zaledwie 30 minut możesz zrobić własne bułeczki do hamburgerów od podstaw!
Casto zapewniające niesamowicie głęboki smak czekolady. Wspaniała alternatywa dla typowych ciast czekoladowych
Kto powiedział, że żelki są tylko dla dzieci? To musi być najbardziej zabawny sposób na dostarczenie ważnych skład...
Świeże i lekkie ciasto, które można zjeść przy filiżance dobrej kawy.