Przepis na Ciasteczka z kawałkami czekolady

Przepis na Ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Te ciasteczka to dobry sposób na wykorzystanie batonów, czekolady i orzechów włoskich, a najlepsze jest to, że są naprawdę dobre.

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Mąka 2 cups ~256 g
Masło 4 łyżki stołowe ~72 g
Proszek do pieczenia 0.5 łyżeczek ~3 g
Sól 0.25 łyżeczek ~2 g
Orzechy włoskie 0.5 cups ~64 g
Cukierki czekoladowe 1 cup ~150 g
Jajko 1 ~50 g
Brązowy cukier 0.25 cups ~32 g
Cukier granulowany 0.25 cups ~32 g
Mleko 0.25 cups ~32 g
Ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka ~6 g
Cukier 1 łyżka stołowa ~18 g
Cynamon - -

Etapy przygotowania


Rozgrzej piekarnik do 350 stopni:

W robocie kuchennym umieść cukierki czekoladowe (batony lub czekoladę) i orzechy włoskie i miksuj na małe kawałki.

Do miski przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia.

W mikserze umieść masło i cukier i mieszaj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodaj jajko, wanilię i mleko i wymieszaj na małych obrotach.

Powoli dodawaj suche składniki do miksera, naprzemiennie z kawałkami czekolady i orzechów włoskich, przy małych obrotach.

Uformować kulkę i posypać mąką. Zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Z ciasta wyłamać małe kawałki i uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Dociśnij spód szklanki do ciasta, aby było lepkie, a spód szklanki zanurz w cukrowym pudrze i spłaszcz ciastko szklanym dnem pokrytym cukrem.

Piecz 10-12 minut.