Przepis na sernik nowojorski

Przepis na sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Bez dwóch zdań to mój ulubiony deser. Wyjątkową cechą tego przepisu jest to, że dzięki łatwej zamianie można to zrobić na dwa sposoby. Wskazówka dotycząca pieczenia: po upływie czasu pieczenia wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go przez 1 godzinę. Dzięki temu ciasto ostygnie powoli i zapobiega pękaniu na wierzchu. Jeżeli będziesz piec na tortownicy, upewnij się, że jest wodoszczelna, jeśli nie, wyłóż ją z zewnątrz folią aluminiową.

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-

Sernik nowojorski - Składniki

Jak przygotować sernik nowojorski


W robocie kuchennym rozbić krakersy graham na drobno. Dodaj cukier i roztopione masło, aż całość będzie połączona i wilgotna. Przełóż miksturę na dno tortownicy o średnicy 10 cali i płaskim dnem szklanki lub innego przedmiotu dociśnij okruchy, aby przykryły całe dno formy.

Odstawiamy śmietanę, masło i serek w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę.

W mikserze na wolnych obrotach zmiksuj wszystkie składniki oprócz jajek. Po dokładnym wymieszaniu dodawaj jajka pojedynczo i kolejne jajko po całkowitym włożeniu pierwszego jajka.

Wlać do tortownicy, upewnić się, że patelnia jest wodoszczelna, w razie wątpliwości zewnętrzną powierzchnię wyłożyć folią aluminiową.

Formę przełożyć do większej formy, w której ze wszystkich stron jest miejsce i napełnić wodą ½ tortownicy. Wstawić na godzinę do piekarnika o temperaturze 375º. Po godzinie wyłącz piekarnik, nie otwieraj jego drzwiczek i pozwól, aby ciasto ostygło w piekarniku przez dodatkową godzinę (miejmy nadzieję, że zapobiegnie to pękaniu wierzchu).

Po godzinie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 30 minut przed przykryciem folią i wstawieniem na noc do lodówki.

Przed podaniem odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, ostrożnie przesuwaj nóż po wewnętrznej stronie naczynia, poluzuj i zdejmij boki.

Zobacz inne nasze przepisy