Prosty, romantyczny, klasyczny deser, pełen świeżych truskawek i domowej roboty bitej śmietany, a wszystko na wierzchu kruchego ciasta.
Wymieszaj truskawki z jedną łyżką cukru, odstaw.
Ciasto kruche: wymieszać razem 2 łyżki cukru, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło lub margarynę, aż mieszanina będzie przypominać grubą bułkę.
Połącz jajko i mleko, dodaj wszystko na raz do suchych składników. Mieszaj, aż się zwilży.
Rozłóż w natłuszczonych foremkach, lekko zwiększając brzegi.
Piecz przez 10 - 13 minut lub aż wykałaczka włożona blisko środka wyjdzie czysta.
Schłodzić przez 10 minut. Podziel na 2 warstwy.
Aby zrobić bitą śmietanę: w małej misce wymieszaj śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy, ubij do gęstej śmietany, około 5 minut.
Przełóż łyżką owoce i bitą śmietanę między warstwy i na wierzch. Natychmiast podawaj.
Kalorie w porcji: 357, tłuszcz: 15, cholesterol: 40, sód: 198, potas: 243, węglowodany: 6, błonnik: 3,5, cukier: 19, białko: 6,1
Ta 1-minutowa kawa mrożona to najlepszy sposób na rozkoszowanie się filiżanką kawy latem! Jeśli jeszcze tego nie p...
Do przygotowania ciasta wystarczy tylko 40 minut, czas pieczenia to 30 minut. Po upieczeniu odstaw do ochłodzenia...
Słodkie i lepkie, te pyszne kostki kokosowe są idealnym dodatkiem do filiżanki dobrej kawy.
Trzyskładnikowy deser brzoskwiniowy. Smakowita i chrupiące przekąska gotowa w kilka minut
Casto zapewniające niesamowicie głęboki smak czekolady. Wspaniała alternatywa dla typowych ciast czekoladowych