Rozgrzej piekarnik do 350 stopni f. Wyłóż patelnię do babeczek lub muffinek 24 foremkami do babeczek.
Połącz kawałki czekolady i gorącą kawę, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści, a mieszanina będzie gładka. W dużej misce przesiej razem cukier, mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W innej misce ubij jajka mikserem elektrycznym, aż lekko zgęstnieją. Powoli dodaj maślankę, olej i wanilię. Dodaj rozpuszczoną czekoladę do jajek i całkowicie wymieszaj. Dodaj mieszaninę cukru i ubijaj ze średnią prędkością, aż dobrze się połączą.
Wypełnij przygotowane foremki babeczkowe w trzech czwartych ciastem. Wstaw do piekarnika i piecz, aż wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta - 18 do 21 minut. Całkowicie ostudzić babeczki.
Podczas gdy babeczki się pieczą, przygotuj czekoladowy ganache i krem "miętowo-ptasie mleczko" (wskazówki dla obu poniżej). Lukier włożyć do woreczka cukierniczego wyposażonego w gwiazdkę.
Aby przygotować czekoladowy ganache, zagotuj śmietanę i masło w małym rondelku. Wyłącz ogień i dodaj czekoladę. Mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Odstawić do ostygnięcia.
Aby zrobić krem "miętowo-ptasie mleczko", ubić masło i krem ptasie mleczko, używając miksera elektrycznego wyposażonego w trzepaczkę. Dodaj ekstrakt z mięty pieprzowej. Powoli dodaj 2 szklanki cukru pudru i dalej mieszaj na wolnych obrotach. Dodaj mleko i dodatkowy cukier puder, do 2 filiżanek, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Aby złożyć babeczki:
Używając wycioru do jabłek, usuń środek każdej babeczki. Wypełnij każdą babeczkę łyżką czekoladowego ganache. Używając woreczka z lukrem, zamrozić babeczki i posypać pokruszonymi miętowymi cukierkami.
Mój ulubiony przepis, który robię co tydzień, maślane, łatwe w przygotowaniu ciasteczka maślankowe! Świetne równie...
Ten przepis to idealne połączenie słodyczy i kwaśnej puszystej, wilgotnej i nieodpartej konsystencji. Dopełnij to...
Stromboli - wszystkie twoje ulubione mięsa połączone w jedną całość, aby stworzyć pyszną kolację stromboli.
Trzyskładnikowy deser brzoskwiniowy. Smakowita i chrupiące przekąska gotowa w kilka minut
Do przygotowania ciasta wystarczy tylko 40 minut, czas pieczenia to 30 minut. Po upieczeniu odstaw do ochłodzenia...