Przepis na Ciasto marchewkowe

Przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Świeże i lekkie ciasto, które można zjeść przy filiżance dobrej kawy.

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Mąka - przesiana 3 cups ~384 g
Masło 5 łyżek stołowych ~90 g
Rozdrobniona marchewka 2 cups ~256 g
Cukier 1 cup ~128 g
Brązowy cukier 1 cup ~128 g
Sok jabłkowy 0.5 cups ~64 g
Wanilia 1 łyżeczka ~6 g
Sól 0.5 łyżeczek ~3 g
Mleko 0.33 cups ~42 g
Jajko 4 ~200 g
Skórka z 1 cytryny - -
Kilka kropli cynamonu - -
Kawałki gałki muszkatołowej - -
Kruszonka na wierzch ciasta: (opcjonalnie) - -
Opakowania krakersów 4 ~400 g
Brązowy cukier 2 łyżki stołowe ~36 g
Masło 2 łyżki stołowe ~36 g

Etapy przygotowania


Rozgrzej piekarnik do 350 stopni

Posmarować masłem formę do pieczenia.

Zmiksuj masło i cukry na bardzo lekką i puszystą masę. Dodaj przyprawy i startą skórkę z cytryny.

Dodawaj jajka pojedynczo, ubijając na niskim poziomie. Wymieszać z marchewką i sokiem jabłkowym.

Przesiej suche składniki. Dodaj wanilię do mleka i dodaj do suchych składników. Dodaj mąkę do blendera, miksuj na niskich obrotach.

Opcjonalnie - kruszonka

Połączyć krakersy, brązowy cukier i masło.

Wyłuż ciasto na blachę i posyp kruszonką wierzchu

Piec 30-35 minut.