Przepis na biszkopty maślankowe

Przepis na biszkopty maślankowe

Biszkopty maślankowe

Biszkopty maślankowe

Mój ulubiony przepis, który robię co tydzień, maślane, łatwe w przygotowaniu ciasteczka maślankowe! Świetne również na śniadanie oraz jako kanapka z jajkiem

Czas przygotowania

30 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-

Biszkopty maślankowe - Składniki

Jak przygotować biszkopty maślankowe


Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C

Masło włóż do lodówki, odmierz 1 szklankę maślanki, a 2 łyżki dodatkowego masła rozpuść w małej misce, odstaw na bok

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól

Pokrój zimne masło na drobne kawałki i dodaj do miski.

Wlej maślankę i ugniataj ciasto palcami, aż wszystko się połączy, a następnie wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj na grubość ok 2 cm

Pokrój nożem do ciastek lub szklanym kubkiem

Ułóż herbatniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia blisko siebie i posmaruj roztopionym masła

Włożyć blachę do pieczenia z biszkoptami do piekarnika i piec na złoty kolor lub 10-15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić na ruszcie do pieczenia lub desce do krojenia

Zobacz inne nasze przepisy