Mój ulubiony przepis, który robię co tydzień, maślane, łatwe w przygotowaniu ciasteczka maślankowe! Świetne również na śniadanie oraz jako kanapka z jajkiem
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C
Masło włóż do lodówki, odmierz 1 szklankę maślanki, a 2 łyżki dodatkowego masła rozpuść w małej misce, odstaw na bok
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól
Pokrój zimne masło na drobne kawałki i dodaj do miski.
Wlej maślankę i ugniataj ciasto palcami, aż wszystko się połączy, a następnie wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj na grubość ok 2 cm
Pokrój nożem do ciastek lub szklanym kubkiem
Ułóż herbatniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia blisko siebie i posmaruj roztopionym masła
Włożyć blachę do pieczenia z biszkoptami do piekarnika i piec na złoty kolor lub 10-15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić na ruszcie do pieczenia lub desce do krojenia
Najlepsze greckie desery z kruchym, maślanym ciastem filo, orzechami, cynamonem i miodem! Pyszne i dekadenckie! Id...
Domowy chleb bananowy szybki i łatwy do wykonania. Pyszny i aromatyczny, na pewno zrobisz go nie raz.
Te ciasteczka to dobry sposób na wykorzystanie batonów, czekolady i orzechów włoskich, a najlepsze jest to, że są...
Jedzenie produktów bezglutenowych i bezzbożowych nie musi być trudne. Dobrym przykładem jest to ciasto czekoladowe...
Świeże i lekkie ciasto, które można zjeść przy filiżance dobrej kawy.
Przepyszne ciasto czekoladowe gotowe w 5 minut. Składa się zaledwie z kilku składników a smakuje nieziemsko.