Przepis na Ciasto jagodowe z kwaśnym mlekiem

Przepis na Ciasto jagodowe z kwaśnym mlekiem

Ciasto jagodowe z kwaśnym mlekiem

Ciasto jagodowe z kwaśnym mlekiem

To świetny przepis na ciepłą pogodę. Możesz mieć ładny, świeży kawałek ciasta bez ciepła z piekarnika. Z miłością, Catherine Xo

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-


Składniki

# nazwa produktu ilość waga
Mąka 1 cup ~128 g
Proszek do pieczenia 0.5 łyżeczek ~3 g
Soda oczyszczona 0.5 łyżeczek ~3 g
Sól 0.25 łyżeczek ~2 g
Masło 4 łyżki stołowe ~72 g
Mleko (plus 1 łyżka octu winnego białego) 1 cup ~128 g
Jajko 1 ~50 g
Cukier 0.66 cups ~84 g
Ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka ~6 g
Jagody 1 cup ~128 g
Skórka z ½ cytryny - -
Sok z cytryny 1 łyżka stołowa ~18 g
Brązowy cukier 1 łyżka stołowa ~18 g

Etapy przygotowania


Posmarować 10-calową żeliwną patelnię masłem.

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj skórkę cytryny do suchych składników. W większej misce ubij masło i cukier na puszystą masę.

Dodaj jajko, wanilię i sok z cytryny do masła i cukru i ubij.

Na wolnych obrotach ubij kwaśne mleko w mieszaninę cukru i powoli dodawaj suche składniki.

Dodaj brązowy cukier do jagód.

Ułóż ciasto na przygotowanej patelni. Ułóż jagody na cieście i delikatnie dociśnij i posyp dodatkową łyżką cukru.

Na małym i delikatnym ogniu gotuj pod przykryciem na kuchence, srawdź wykałaczką czy jest już gotowe.