W zaledwie 30 minut możesz zrobić własne bułeczki do hamburgerów od podstaw!
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
W dużej misce aktywuj drożdże, dodając je do ciepłej wody, dodaj olej i cukier i odstaw na 5 minut.
Dodać jajko i sól.
Dodaj mąkę pełnoziarnistą i dobrze wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj filiżankę mąki chlebowej, aż powstanie miękkie ciasto. Jeśli nadal jest bardzo lepkie, dodaj trochę więcej mąki, aż będzie przyjemna i miękka.
Rozłóż na posypanej mąką powierzchni i ugniataj do gładkości i elastyczności, 3-5 minut.
Ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich kulki.
Umieść w odległości 3 cali na lekko natłuszczonych blachach do pieczenia. Przykryj i odstaw na 15-20 minut.
Posmaruj każdą bułkę jajkiem, a następnie posyp sezamem lub wybraną polewą.
Piec bułeczki przez 7-10 minut lub do zarumienienia. Ostudź na kratce.
To ciasto było autorskim przepisem mojej babci Marii, dziś będą jej urodziny, więc postanowiłam upiec to ciasto po...
Świeże i lekkie ciasto, które można zjeść przy filiżance dobrej kawy.
Ich prawdziwa nazwa to "hush, puppy", co oznacza "cicho, szczeniaku" Skąd wzieła się ta nazwa? Jedna z historii je...
Pyszne, a jednocześnie takie proste. Ten tropikalny słodki deser nie może się nie udać.
Bez dwóch zdań to mój ulubiony deser. Wyjątkową cechą tego przepisu jest to, że dzięki łatwej zamianie można to zr...