W zaledwie 30 minut możesz zrobić własne bułeczki do hamburgerów od podstaw!
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
W dużej misce aktywuj drożdże, dodając je do ciepłej wody, dodaj olej i cukier i odstaw na 5 minut.
Dodać jajko i sól.
Dodaj mąkę pełnoziarnistą i dobrze wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj filiżankę mąki chlebowej, aż powstanie miękkie ciasto. Jeśli nadal jest bardzo lepkie, dodaj trochę więcej mąki, aż będzie przyjemna i miękka.
Rozłóż na posypanej mąką powierzchni i ugniataj do gładkości i elastyczności, 3-5 minut.
Ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich kulki.
Umieść w odległości 3 cali na lekko natłuszczonych blachach do pieczenia. Przykryj i odstaw na 15-20 minut.
Posmaruj każdą bułkę jajkiem, a następnie posyp sezamem lub wybraną polewą.
Piec bułeczki przez 7-10 minut lub do zarumienienia. Ostudź na kratce.
To ciasto było autorskim przepisem mojej babci Marii, dziś będą jej urodziny, więc postanowiłam upiec to ciasto po...
Casto zapewniające niesamowicie głęboki smak czekolady. Wspaniała alternatywa dla typowych ciast czekoladowych
Te ciasteczka to dobry sposób na wykorzystanie batonów, czekolady i orzechów włoskich, a najlepsze jest to, że są...
Pyszne, a jednocześnie takie proste. Ten tropikalny słodki deser nie może się nie udać.
Prosty, romantyczny, klasyczny deser, pełen świeżych truskawek i domowej roboty bitej śmietany, a wszystko na wier...
Do przygotowania ciasta wystarczy tylko 40 minut, czas pieczenia to 30 minut. Po upieczeniu odstaw do ochłodzenia...