Przepis na bułki hamburgerowe

Przepis na bułki hamburgerowe

Bułki hamburgerowe

Bułki hamburgerowe

W zaledwie 30 minut możesz zrobić własne bułeczki do hamburgerów od podstaw!

Czas przygotowania

30 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-

Bułki hamburgerowe - Składniki

Jak przygotować bułki hamburgerowe


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

W dużej misce aktywuj drożdże, dodając je do ciepłej wody, dodaj olej i cukier i odstaw na 5 minut.

Dodać jajko i sól.

Dodaj mąkę pełnoziarnistą i dobrze wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj filiżankę mąki chlebowej, aż powstanie miękkie ciasto. Jeśli nadal jest bardzo lepkie, dodaj trochę więcej mąki, aż będzie przyjemna i miękka.

Rozłóż na posypanej mąką powierzchni i ugniataj do gładkości i elastyczności, 3-5 minut.

Ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich kulki.

Umieść w odległości 3 cali na lekko natłuszczonych blachach do pieczenia. Przykryj i odstaw na 15-20 minut.

Posmaruj każdą bułkę jajkiem, a następnie posyp sezamem lub wybraną polewą.

Piec bułeczki przez 7-10 minut lub do zarumienienia. Ostudź na kratce.

Zobacz inne nasze przepisy