Przepis na wieprzowe carnitas z sałatą

Przepis na wieprzowe carnitas z sałatą

Wieprzowe carnitas z sałatą

Wieprzowe carnitas z sałatą

Danie o niskiej zawartości węglowodanów mogą nie zapewniać natychmiastowej satysfakcji, ale z pewnością są warte wysiłku.

Czas przygotowania

35 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-

Wieprzowe carnitas z sałatą - Składniki

Jak przygotować wieprzowe carnitas z sałatą


Rozgrzej piekarnik do 220 ° C.

Zrób pastę, łącząc oliwę z oliwek, suszone oregano, sok z limonki, mielony kminek, sproszkowane chili, wędzoną paprykę oraz sól i pieprz. Przetrzyj pastę na całej łopatce wieprzowej.

Rozłóż pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek w głębokiej brytfannie i ułóż na wierzchu łopatkę wieprzową.

Wlej bulion drobiowy do naczynia i wstaw do piekarnika na 10 minut, po czym obniż temperaturę do 160 ° C.

Gotuj przez 5 godzin, od czasu do czasu sprawdzając wieprzowinę i ostrożnie obracając szczypcami, polewając płyn i wytopiony tłuszcz, aby uzyskać wilgoć i smak.

Celem jest, aby większość płynu odparowała, ale jeśli po 3 lub 4 godzinach zauważysz, że paruje zbyt szybko, powodując czernienie i przypalenie cebuli, po prostu przykryj naczynie folią i kontynuuj gotowanie.

Po zakończeniu wyjmij z piekarnika i wyjmij

Odstaw na 20 minut, a następnie posiekaj wieprzowinę dwoma widelcami - karmelizowaną cebulę i czosnek oraz pozostałe soki wymieszaj z szatkowaną wieprzowiną.

Aby mięso było chrupiące przed podaniem, wlej oliwę na gorącą patelnię i partiami smaż rozdrobnione mięso przez 3-4 minuty, aż zacznie być chrupiące.

Dopraw solą i obficie wyciśnij sok z limonki.

Podawaj rozdrobnioną wieprzowinę z dużymi liśćmi sałaty i płaską natką pietruszki

Zobacz inne nasze przepisy