Przepis na deser abok abok sago

Przepis na deser abok abok sago

Deser abok abok sago

Deser abok abok sago

Abok abok sago to tradycyjny malajski deser znany również jako kuih. Sago jest jednym z głównych składników tego przepisu, który ma ciągłą konsystencję i może być przygotowywany w różnych wersjach.

Czas przygotowania

30 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-

Deser abok abok sago - Składniki

Jak przygotować deser abok abok sago


Opłucz i namocz zieloną sago w wodzie przez 30 minut, dobrze odcedź.

Zagotuj razem cukier, liście pandanu i wodę, aż cukier rozpuści się jako syrop cukrowy.

Połącz razem zielony sago i syrop cukrowy, dobrze wymieszaj.

Wlej do 8-calowej kwadratowej formy (nasmaruj ją olejem) i gotuj na parze przez 30 minut i pozostaw do ostygnięcia.

Gotuj na parze wiórki z 1/8 łyżeczki soli przez 10 minut.

Pokrój ugotowaną zieloną sago nożem lub plastikową krajalnicą (natłuszcz z niewielką ilością oleju) na małe kawałki i posmaruj wiórkami kokosowymi i podawaj.

Zobacz inne nasze przepisy