To ciasto było autorskim przepisem mojej babci Marii, dziś będą jej urodziny, więc postanowiłam upiec to ciasto po raz pierwszy w życiu. Zjadłem go setki razy, ale nigdy nie pomyślałem, że ta pyszność jest tak łatwa do przyrządzenia.
Mąkę przesiać, dodać 1 szklankę cukru i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wszystko bardzo dobrze wymieszać.
Rozdrobnij masło i wymieszaj je z proszkiem do pieczenia, mąką i cukrem. W osobnej misce wymieszać: żółtko, 2 łyżki wody, 1 łyżkę śmietany (lub majonezu), dodać ekstrakt waniliowy. Uformować ciasto, podzielić ciasto na proporcje 2/3 i 1/3 wstawić do lodówki na 15-20 min.
Rozgrzej piec do 350f, nasmaruj naczynie do pieczenia tłuszczem, weź ciasto i rozsyp 2/3 ciasta na naczynie do pieczenia.
Nadzienie: weź farsz, którego zamierzasz użyć, ja używam wiśni, rozprowadzam na cieście i rozdrabniam 1/3 ciasta na nadzienie.
Piec ciasto przez 20-25 minut, aż skórka będzie złotobrązowa.
To ciasto to wspaniały, pyszny sposób na świętowanie urodzin. Aby zrobić większy stos kruchego ciasta, należy podw...
Do przygotowania ciasta wystarczy tylko 40 minut, czas pieczenia to 30 minut. Po upieczeniu odstaw do ochłodzenia...
Casto zapewniające niesamowicie głęboki smak czekolady. Wspaniała alternatywa dla typowych ciast czekoladowych
Zdrowy i bogaty w białko deser, który zaspokoi Twoje słodycze
Ten przepis to idealne połączenie słodyczy i kwaśnej puszystej, wilgotnej i nieodpartej konsystencji. Dopełnij to...
Prosty, romantyczny, klasyczny deser, pełen świeżych truskawek i domowej roboty bitej śmietany, a wszystko na wier...