To ciasto było autorskim przepisem mojej babci Marii, dziś będą jej urodziny, więc postanowiłam upiec to ciasto po raz pierwszy w życiu. Zjadłem go setki razy, ale nigdy nie pomyślałem, że ta pyszność jest tak łatwa do przyrządzenia.
Mąkę przesiać, dodać 1 szklankę cukru i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wszystko bardzo dobrze wymieszać.
Rozdrobnij masło i wymieszaj je z proszkiem do pieczenia, mąką i cukrem. W osobnej misce wymieszać: żółtko, 2 łyżki wody, 1 łyżkę śmietany (lub majonezu), dodać ekstrakt waniliowy. Uformować ciasto, podzielić ciasto na proporcje 2/3 i 1/3 wstawić do lodówki na 15-20 min.
Rozgrzej piec do 350f, nasmaruj naczynie do pieczenia tłuszczem, weź ciasto i rozsyp 2/3 ciasta na naczynie do pieczenia.
Nadzienie: weź farsz, którego zamierzasz użyć, ja używam wiśni, rozprowadzam na cieście i rozdrabniam 1/3 ciasta na nadzienie.
Piec ciasto przez 20-25 minut, aż skórka będzie złotobrązowa.
Ten bezmączny deser jest lekki i smaczny. Każda rolka jest przekładana lekkim nadzieniem ze słodkiej śmietanki i d...
W zaledwie 30 minut możesz zrobić własne bułeczki do hamburgerów od podstaw!
Do przygotowania ciasta wystarczy tylko 40 minut, czas pieczenia to 30 minut. Po upieczeniu odstaw do ochłodzenia...
Przygotuj zdrowe trufle z ciemnej czekolady w mniej niż 15 minut, aby zaspokoić wszelkie zachcianki na deser. Są w...
Pyszny i zdrowy jogurt mrożony gotowy w kilka minut. Możesz użyć dowolnych mrożonych owoców
Spraw, aby lato było pełne dreszczy z waniliowym koktajlem mlecznym. Koktajl waniliowy to najbardziej uwielbiany p...