Korma z kurczaka to popularne danie kuchni indyjskiej, składające się z mięsa z kurczaka gotowanego w sosie na bazie jogurtu lub śmietany kokosowej oraz aromatycznych przypraw.
Sos do kormy zwykle jest przygotowywany z cebuli, czosnku, imbirem i pomidorów, a także z różnych mieszanych przypraw, takich jak garam masala, kumin, kolendra, kurkuma i chilli. Często do kormy dodaje się również orzechy nerkowca, migdały, rodzynki lub inne składniki, aby nadać mu dodatkowego smaku i chrupkości.
Korma z kurczaka często podaje się z ryżem basmati lub naanem, czyli indyjskim chlebem. Jest to bardzo aromatyczne i smaczne danie, które cieszy się popularnością na całym świecie.
Po podzieleniu kalafiora, umieść na patelni z oliwą z oliwek i smaż na umiarkowanym ogniu przez 8-12 minut, aż będą ugotowane, ale nie całkowicie miękkie. Doprawić solą morską i odstawić w ciepłe miejsce. Wymieszać z posiekaną kolendrą tuż przed podaniem.
Pokrój piersi z kurczaka bardzo cienko i dopraw solą morską. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zrumienić kawałki kurczaka z obu stron. Wyjąć i odstawić na bok.
Smaż cebulę i czosnek w tej samej patelni na małym ogniu, aż zmiękną. Dodać kurkumę, cynamon, imbir i wodę.
Gotuj, aż mieszanina całkowicie się zredukuje, a następnie wrzuć kawałki kurczaka na patelnię i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Wymieszać śmietankę kokosową i syrop klonowy. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Kremową kormę z kurczaka podawać z ciepłym ryżem z kalafiora i kolendrą.
Udekorować listkami kolendry.
Ten super szybki i łatwy przepis na sałatkę ze steków został zainspirowany daniem, które znalazłem w lokalnej kawi...
Receptura Schezwan Chicken Biryani jest niesamowita i łatwa do wykonania, podawana z autentycznym smakiem kuchni i...
Gotowe w mniej niż 20 minut. Świeże warzywa, krewetki i doskonale doprawiony sos składają się na niezapomniany pos...
Chicken chilli to pikantne, soczyste i aromatyczne danie. Chilli z kurczaka ma fantastyczny smak, lekko ostre.
To danie może wymagać trochę cierpliwości i czasu, ale smak i efekt końcowy są tego warte.