Przepis na stek pieczony z warzywami i béarnaise

Przepis na stek pieczony z warzywami i béarnaise

Stek pieczony z warzywami i béarnaise

Stek pieczony z warzywami i béarnaise

Doskonale upieczony stek z dodatkami i eleganckim sosem.

Preparation time

30 minut

Calories

-

Carbs

-

Proteins

-

Fats

-

Stek pieczony z warzywami i béarnaise - Ingredients

How to prepare stek pieczony z warzywami i béarnaise


Stek wyjąć wcześniej i poczekać, aż osiągnie temepraturę pokojową. Osuszyć ręcznikiem papierowym.

Umieść ruszt poniżej środka piekarnika. Rozgrzej piekarnik wraz z patelnią nadającąj się do pieczenia w piekarniku

W międzyczasie wymieszaj jogurt, masło i estragon. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Odłóż na bok.

Posmaruj stek oliwą z oliwek z każdej strony. Posyp 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.

Usuń twardy koniec korzenia ze szparagów. Ułóż pojedynczą warstwę szparagów i grzybów na blasze do pieczenia.

Równomiernie posmaruj warzywa 2 łyżkami oliwy. Całość posyp solą i pieprzem.

Gdy piekarnik jest już rozgrzany, włącz palnik na wysoką temperaturę.

Ostrożnie wyjmij patelnię z piekarnika i postaw na palnik kuchenny, zachowując szczególną ostrożność. Na tym etapie użyj rękawicy kuchennej.

Umieść stek na gorącej patelni za pomocą mocnych szczypiec kuchennych. Powinien natychmiast skwierczeć, gdy stek dotknie patelni. Podsmaż każdą stronę przez 30 sekund.

Przynieś patelnię ze stekiem z powrotem do piekarnika. Gotuj stek przez 2 minuty. Otwórz piekarnik i ostrożnie odwróć stek, używając długich szczypiec. Wróć do piekarnika i gotuj przez dodatkowe 2 minuty. W tym momencie Twój stek będzie średnio wysmażony. Jeśli wolisz, aby Twój stek był bliżej średniej, dodaj 2 minuty do pieczenia z każdej strony.

Wyjąć stek z piekarnika i przykryć folią, aby był ciepły, pozostawić stek do odpoczynku.

Teraz włóż warzywa do piekarnika. Piecz przez 5 minut. Otwórz piekarnik i sprawdź. W razie potrzeby odwróć i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.

Podzielić szparagi na dwa półmiski. Na wierzchu stek, a następnie pieczarki. Polać stek sosem béarnaise i podawać.

See our other recipes