Przepis na batoniki śniadaniowe

Przepis na batoniki śniadaniowe

Batoniki śniadaniowe

Batoniki śniadaniowe

Przygotowanie zdrowego śniadania nie musi zajmować całego poranka. Przygotuj te smaczne batony śniadaniowe w weekendy, abyś miał/a poręczny posiłek, który możesz zabrać ze sobą w pracowite dni.

Czas przygotowania

40 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-

Batoniki śniadaniowe - Składniki

Jak przygotować batoniki śniadaniowe


Rozgrzej piekarnik do 280 ° F (140 ° C).

Moczyć orzechy tygrysa w gorącej wodzie przez 20 minut. Dobrze odcedź i posiekaj.

Połącz orzechy tygrysie, suszone owoce, płatki kokosowe i 3 łyżki (21 g) mąki kokosowej. Dodaj miód i dobrze wymieszaj. Rozprowadź mieszaninę równomiernie w naczyniu nadającym się do pieczenia w piekarniku i dociśnij do zwarcia.

Piecz przez 1 godzinę i wyjmij. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia, a następnie rozkrusz w robocie kuchennym na grubo. Jeśli kawałki są za duże, mikstura się rozpadnie - więc ten krok jest kluczowy!

Polej żelatynę letnią wodą w małej misce. Poczekaj minutę lub dwie, a następnie dodaj gorącą wodę. Dobrze wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. W międzyczasie rozpuść olej kokosowy w kuchence mikrofalowej.

Dodaj grubą mieszankę i pozostałą mąkę kokosową do dużej miski. Wlej żelatynę i olej kokosowy na mieszaninę i mieszaj, aż dokładnie się połączą.

Naczynie do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wlać nową mieszankę. Mocno dociśnij.

Piec w piekarniku przez 1 godzinę, następnie wyjąć i ostudzić przed pokrojeniem w batoniki. Przechowywać w hermetycznym pojemniku.

Zobacz inne nasze przepisy