Prosty, romantyczny, klasyczny deser, pełen świeżych truskawek i domowej roboty bitej śmietany, a wszystko na wierzchu kruchego ciasta.
Wymieszaj truskawki z jedną łyżką cukru, odstaw.
Ciasto kruche: wymieszać razem 2 łyżki cukru, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło lub margarynę, aż mieszanina będzie przypominać grubą bułkę.
Połącz jajko i mleko, dodaj wszystko na raz do suchych składników. Mieszaj, aż się zwilży.
Rozłóż w natłuszczonych foremkach, lekko zwiększając brzegi.
Piecz przez 10 - 13 minut lub aż wykałaczka włożona blisko środka wyjdzie czysta.
Schłodzić przez 10 minut. Podziel na 2 warstwy.
Aby zrobić bitą śmietanę: w małej misce wymieszaj śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy, ubij do gęstej śmietany, około 5 minut.
Przełóż łyżką owoce i bitą śmietanę między warstwy i na wierzch. Natychmiast podawaj.
Kalorie w porcji: 357, tłuszcz: 15, cholesterol: 40, sód: 198, potas: 243, węglowodany: 6, błonnik: 3,5, cukier: 19, białko: 6,1
Mój ulubiony przepis, który robię co tydzień, maślane, łatwe w przygotowaniu ciasteczka maślankowe! Świetne równie...
Spraw, aby lato było pełne dreszczy z waniliowym koktajlem mlecznym. Koktajl waniliowy to najbardziej uwielbiany p...
Świeże i lekkie ciasto, które można zjeść przy filiżance dobrej kawy.
Jedzenie produktów bezglutenowych i bezzbożowych nie musi być trudne. Dobrym przykładem jest to ciasto czekoladowe...
Moja propozycja to świeża bita śmietana i świeże truskawki i nie zapomnij o filiżance dobrej kawy.
Cudownie kremowy pieczony camembert polany ciepłymi jagodami nasączonymi miodem i balsamem oraz kandyzowanymi orze...