Przepis na zapiekanka z kurczaka i pieczarek

Przepis na zapiekanka z kurczaka i pieczarek

Zapiekanka z kurczaka i pieczarek

Zapiekanka z kurczaka i pieczarek

Jeśli szukasz pysznego i sycącego dania na obiad lub kolację, to zapiekanka z kurczaka i pieczarek będzie idealnym wyborem!

Ten przepis łączy w sobie najlepsze cechy tradycyjnej zapiekanki, czyli chrupiącą skórkę i rozpuszczający się w ustach ser, z bogatym smakiem kurczaka i pieczarek.

Do przygotowania tej pysznej potrawy potrzebujesz tylko kilku składników, takich jak kawałki kurczaka, świeże pieczarki, cebulę, czosnek oraz sos beszamelowy. Wszystko to jest pokrywane warstwą startego sera i zapiekane w piekarniku, aż do uzyskania złocistego koloru.

Ten aromatyczny i sycący posiłek jest doskonały dla całej rodziny, ponieważ dostarcza dużo białka, witamin i minerałów. Możesz go podać z ulubioną sałatką lub pieczywem, aby stworzyć kompletny posiłek.

Nie czekaj dłużej, spróbuj tej pysznej zapiekanki z kurczaka i pieczarek i poczuj się jak w najlepszej restauracji!

Preparation time

35 minut

Calories

-

Carbs

-

Proteins

-

Fats

-

Zapiekanka z kurczaka i pieczarek - Ingredients

How to prepare zapiekanka z kurczaka i pieczarek


Rozgrzej piekarnik do 200°c.

Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni i ułożyć udka kurczaka skórą do dołu, podsmażyć aż będą złote i chrupiące, następnie obrócić i grillować spód przez minutę lub dwie. Zdjąć z patelni i umieścić kawałki kurczaka w naczyniu do zapiekania. (Należy pamiętać, że kurczak jest jeszcze niegotowany w środku).

Jest mało prawdopodobne, że będziesz potrzebować dodatkowej oliwy, ponieważ na patelni będzie trochę wytopionego tłuszczu z kurczaka. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i rozmaryn i smaż na małym i umiarkowanym ogniu, aby cebula całkowicie zmiękła. Zwiększ ogień i gotuj, aż cebula stanie się jędrna. Wymieszaj grzyby i marchewki, tylko po to, aby obtoczyć je w mieszance, a następnie zdejmij patelnię z ognia.

Przełóż warzywa do brytfanny ułóż wokół kawałki kurczaka i wstaw naczynie do piekarnika na 30 minut.

Doprawić solą i dodatkowymi gałązkami rozmarynu.

See our other recipes