Przepis na soczysty indyk z piekarnika

Przepis na soczysty indyk z piekarnika

Soczysty indyk z piekarnika

Soczysty indyk z piekarnika

Dosłownie idealny przepis na indyka na Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie - niezawodny! Zapraszam na mój blog smak i zobacz więcej pysznych przepisów!

Preparation time

35 minut

Calories

-

Carbs

-

Proteins

-

Fats

-

Soczysty indyk z piekarnika - Ingredients

How to prepare soczysty indyk z piekarnika


Opłucz rozmrożonego indyka, zachowaj szyję i narządy do późniejszego przygotowania bulionu, jeśli chcesz. Osusz indyka i umieść go piersią do góry na brytfannie. Jeśli wieczko nie zamyka się szczelnie na indyku, będziesz musiał złamać mostek, aby zapewnić ciasne dopasowanie. W przeciwnym razie nie używaj tego przepisu.

W środek indyka włożyć kawałki selera, jabłka, cebulę i masło. Nie przesadzaj. Wszystkie pozostałe kawałki ułóż na bokach indyka. Delikatną warstwę oliwy natrzyj indyka i posyp solą i pieprzem.

Dodaj filiżankę wody na dno brytfanny i przykryj, upewniając się, że pokrywka dobrze przylega. Indyk powinien mieć trochę wolnego miejsca, aby nie dotykał pokrywki brytfanny.

Umieść w nagrzanym piekarniku i gotuj w temperaturze 260°C przez godzinę, następnie wyłącz piekarnik i * nie otwieraj * przez 5-6 godzin.

See our other recipes