Przepis na grecka baklava

Przepis na grecka baklava

Grecka baklava

Grecka baklava

Najlepsze greckie desery z kruchym, maślanym ciastem filo, orzechami, cynamonem i miodem! Pyszne i dekadenckie! Idealny deser na twoją walentynkową kolację!

Preparation time

35 minut

Calories

-

Carbs

-

Proteins

-

Fats

-

Grecka baklava - Ingredients

How to prepare grecka baklava


Na średniej wielkości patelni do sosów wymieszaj wodę, cukier, miód i sok pomarańczowy na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia; ustaw ogień na niski i gotuj na wolnym ogniu przez 15 do 20 minut. Ostudzić.

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Pokrój orzechy w robocie kuchennym; umieścić w średniej misce. Dodaj 1/2 szklanki cukru i cynamon. Odłożyć na bok.

Posmarować masłem formę do pieczenia 9″ x 13″.

Dodaj 8 do 10 arkuszy filo, smarując każdy arkusz masłem.

Posyp około 2/3 szklanki mieszanki orzechów na filo posmarowanym masłem, a następnie przykryj płatkiem filo.

Posmaruj filo masłem i dodaj kolejne 2/3 szklanki mieszanki orzechów. Na przemian orzechy i filo, smarując każdy arkusz masłem. Ułóż od 8 do 10 arkuszy filo na wierzch. Posmaruj pozostałe górne arkusze tak samo, jak dolne.

Wytnij w diamenty długim ostrym nożem. Zacznij od jednego rogu i wykonuj cięcia ukośne w odległości około 1 cala od siebie. Powtórz po drugiej stronie.

Piec w temperaturze 350 stopni przez godzinę lub do złotego koloru

Wyjmij z piekarnika i równomiernie polej gorącą bakławę zimnym syropem. Odstaw na jedną do dwóch godzin. W tym momencie baklavę można pokroić na pojedyncze kawałki w kształcie rombu i podawać lub przechowywać w lodówce

Zgodnie z tym przepisem jedna patelnia to około 42 kawałków w kształcie rombu.

See our other recipes