Przepis na cukiniowe spaghetti i klopsiki z pesto

Przepis na cukiniowe spaghetti i klopsiki z pesto

Cukiniowe spaghetti i klopsiki z pesto

Cukiniowe spaghetti i klopsiki z pesto

Do przygotowania makaronu z cukini najczęściej używa się cukinii żółtej lub zielonej, które są bardzo zdrowe i pełne witamin i minerałów. Cukinia jest duszona na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku i suszonego oregano lub bazylii. Następnie do cukinii dodaje się ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Całość doprawia się solą i pieprzem do smaku.

Makaron z cukini to propozycja dla osób, które cenią sobie proste i szybkie do przygotowania dania. Jest to również świetna opcja dla wegetarian lub osób, które chcą zredukować spożywanie mięsa w swojej diecie. Danie to jest również bardzo lekkie i niskokaloryczne, dzięki czemu idealnie nadaje się jako zdrowy obiad lub kolacja.

Podawane na talerzu klopsiki z bazyliowego pesto zwykle są udekorowane listkami świeżej bazylii lub startym parmezanem. To danie idealnie pasuje jako obiad lub kolacja i będzie wspaniałą propozycją dla miłośników włoskiej kuchni oraz mięsnych smaków.

Preparation time

35 minut

Calories

-

Carbs

-

Proteins

-

Fats

-

Cukiniowe spaghetti i klopsiki z pesto - Ingredients

How to prepare cukiniowe spaghetti i klopsiki z pesto


W misce wymieszaj razem mieloną wołowinę i bazyliowe pesto. Z masy uformuj małe klopsiki.

Dodaj olej z awokado na patelnię i zrumień klopsiki (partiami).

Klopsiki włożyć do wolnowaru wraz z bulionem wołowym.

Przykryć i gotować przez 4 godziny, co jakiś czas polewając klopsiki łyżką bulionu.

Aby ugotować makaron z cukinii, weź trochę bulionu (około 1/4 filiżanki (60 ml)) z wolnowaru i umieść go na dużej patelni na dużym ogniu. Dodaj makaron z cukinii i dobrze wymieszaj, aby pokryć, gotującą cukinię, aż cały płtyn z patelni wyparuje i cukinia będzie ugotowana.

Dopraw cukinię solą i podawaj z klopsikami. Udekorować porwanymi listkami bazylii.

See our other recipes