Do przygotowania ciasta wystarczy tylko 40 minut, czas pieczenia to 30 minut. Po upieczeniu odstaw do ochłodzenia na dwie godziny.
Do dużej miski wlej rompope coronado, odparowane mleko i mleko zagęszczone, wymieszaj wszystkie składniki.
Wlej połowę płynu do średniej wielkości patelni, a następnie podgrzej na dużym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień do średniego i kontynuuj gotowanie, od czasu do czasu mieszając, aż płyn się zredukuje
Wlej zredukowany płyn z powrotem do oryginalnej mieszanki płynów, dobrze mieszając, i pozwól mu ostygnąć.
Lekko posmaruj tłuszczem i mąką formę do ciasta i rozgrzej piekarnik do 180 ° C i włóż ciasto na środkowy poziom.
Ubij żółtka z cukrem, aż staną się puszyste i bladożółte. Dodaj pół łyżeczki wanilii.
W osobnej misce ubić białka jaja z szczyptą soli za pomocą miksera elektrycznego. Dodaj dwie łyżki cukru i ubijaj jeszcze przez 20 sekund lub do momentu, aż pianka stanie się błyszcząca.
Wlej jedną trzecią pianki z białek do miski wraz z ubitymi żółtkami i ostrożnie wymieszaj, aby uniknąć utraty objętości. Przesiej 1/4 szklanki mąki i ostrożnie ją dodawaj. Powtórz, dodając białka jaj i mąkę.
When the last of the flour is almost incorporated in the mixture, add the melted butter and fold it in, carefully working to not lose the volume.
Gdy wszystko zostanie połączone, dodaj roztopione masło i wymieszaj ostrożnie, aby nie stracić objętości.
Niech ciasto ostygnie, a następnie wyjmij z formy i przełóż na naczynie, na którym zostanie podane ciasto. Pamiętaj, że syrop będzie zbierał się po bokach takiego talerza, więc upewnij się, że masz wystarczająco dużo miejsca. Wywierć w ciasto kilka otworów wykałaczką lub widelcem, aby ciasto dokładnie wchłonęło syrop 3 leches.
Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, a syrop w temperaturze pokojowej, polej ciasto łyżką płynu, upewniając się, że ciasto dobrze wchłania płyn. Gdy syrop zacznie zbierać się po bokach naczynia do serwowania, odczekaj 10 minut i upewnij się, że ciasto nie wchłonie więcej płynu.
Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Za pomocą miksera elektrycznego ubij śmietanę na sztywno. Dodaj cream of tartar do stabilizacji, 2 łyżki cukru i odrobinę wanilii. Ubijaj, aż mieszanina prawie przypomina miękkie masło.
Okrężnymi ruchami od środka na zewnątrz rozprowadź bitą śmietanę na schłodzonym cieście. Udekoruj świeżymi jagodami lub dowolnymi owocami.
Świeże i lekkie ciasto, które można zjeść przy filiżance dobrej kawy.
Prosty, romantyczny, klasyczny deser, pełen świeżych truskawek i domowej roboty bitej śmietany, a wszystko na wier...
Najlepsze greckie desery z kruchym, maślanym ciastem filo, orzechami, cynamonem i miodem! Pyszne i dekadenckie! Id...
Kremowe, rozpływające się w ustach, uzależniające niebiańskie przekąski to kiście czekoladowych migdałów przygotow...
Pyszne, a jednocześnie takie proste. Ten tropikalny słodki deser nie może się nie udać.