Przepis na zdrowe trufle z ciemnej czekolady

Przepis na zdrowe trufle z ciemnej czekolady

Zdrowe trufle z ciemnej czekolady

Zdrowe trufle z ciemnej czekolady

Przygotuj zdrowe trufle z ciemnej czekolady w mniej niż 15 minut, aby zaspokoić wszelkie zachcianki na deser. Są wykonane w 100% ze zdrowych składników, używając wyłącznie naturalnych substancji słodzących jako cukru. Są pełne błonnika, białka i wielu innych składników odżywczych.

Czas przygotowania

15 minut

Kalorie

-

Węglowowdany

-

Białka

-

Tłuszcze

-

Zdrowe trufle z ciemnej czekolady - Składniki

Jak przygotować zdrowe trufle z ciemnej czekolady


Namocz daktyle w gorącej wodzie, gdy przygotujesz resztę składników i zacznij od kroku 2 (około 5 minut). Woda powinna być gorąca w dotyku, ale nie wystarczająco gorąca, aby cię poparzyć.

Zmiel migdały w robocie kuchennym, aż utworzy się gruboziarnista mączka migdałowa. Dodaj orzechy pekan i miksuj, aż zostaną zmielone na grubą mąkę.

Odcedź daktyle i ręką wyciśnij nadmiar wody. Dodaj odsączone daktyle, kakao w proszku, ekstrakt waniliowy, nektar z agawy i sól do robota kuchennego. Miksuj, aż utworzy się gładka pasta.

Użyj łyżki stołowej, aby uformować trufle. Wybierz czubatą łyżkę stołową przygotowanej mieszanki. Palcami wyciągnij półokrągłą kulkę z miarki, a następnie dłońmi uformuj ciasno upakowaną kulkę trufli. Najlepiej zgnieść je ręką w idealne małe kulki.

Jeśli chcesz, delikatnie rozwałkuj trufle w wybranych przez Ciebie dodatkach, niesłodzone płatki kokosowe i dodatkowe kakao w proszku. Proszek kakaowy zdecydowanie dodaje truflom dodatkowego kopa z ciemnej czekolady, więc jeśli nie lubisz goryczy kakao w proszku, nie używaj go jako posypki.

Zobacz inne nasze przepisy