Bez dwóch zdań to mój ulubiony deser. Wyjątkową cechą tego przepisu jest to, że dzięki łatwej zamianie można to zrobić na dwa sposoby. Wskazówka dotycząca pieczenia: po upływie czasu pieczenia wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go przez 1 godzinę. Dzięki temu ciasto ostygnie powoli i zapobiega pękaniu na wierzchu. Jeżeli będziesz piec na tortownicy, upewnij się, że jest wodoszczelna, jeśli nie, wyłóż ją z zewnątrz folią aluminiową.
W robocie kuchennym rozbić krakersy graham na drobno. Dodaj cukier i roztopione masło, aż całość będzie połączona i wilgotna. Przełóż miksturę na dno tortownicy o średnicy 10 cali i płaskim dnem szklanki lub innego przedmiotu dociśnij okruchy, aby przykryły całe dno formy.
Odstawiamy śmietanę, masło i serek w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę.
W mikserze na wolnych obrotach zmiksuj wszystkie składniki oprócz jajek. Po dokładnym wymieszaniu dodawaj jajka pojedynczo i kolejne jajko po całkowitym włożeniu pierwszego jajka.
Wlać do tortownicy, upewnić się, że patelnia jest wodoszczelna, w razie wątpliwości zewnętrzną powierzchnię wyłożyć folią aluminiową.
Formę przełożyć do większej formy, w której ze wszystkich stron jest miejsce i napełnić wodą ½ tortownicy. Wstawić na godzinę do piekarnika o temperaturze 375º. Po godzinie wyłącz piekarnik, nie otwieraj jego drzwiczek i pozwól, aby ciasto ostygło w piekarniku przez dodatkową godzinę (miejmy nadzieję, że zapobiegnie to pękaniu wierzchu).
Po godzinie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 30 minut przed przykryciem folią i wstawieniem na noc do lodówki.
Przed podaniem odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, ostrożnie przesuwaj nóż po wewnętrznej stronie naczynia, poluzuj i zdejmij boki.
To ciasto było autorskim przepisem mojej babci Marii, dziś będą jej urodziny, więc postanowiłam upiec to ciasto po...
Słodkie i lepkie, te pyszne kostki kokosowe są idealnym dodatkiem do filiżanki dobrej kawy.
Moja propozycja to świeża bita śmietana i świeże truskawki i nie zapomnij o filiżance dobrej kawy.
Truskawki i rabarbar sprawiają, że ciasto jest słodkie i ma odpowiednią cierpkość. To łatwe ciasto jest wilgotne i...
Najlepszy okrągły chleb, jaki kiedykolwiek upiekłem! Pokryty pysznym sezamem. Pyszne.