Zrobiłam to w deszczową niedzielę, kiedy zostało zbyt dużo warzyw. Jak wszystkie sosy, dzień później smakuje jeszcze lepiej! Dodaj prażone orzeszki pinii, aby uzyskać lepszy smak
Seler pokroić w średnio grube plastry, podgrzać na patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek, aż staną się przezroczyste (na średnim ogniu)
Dodać drobno posiekaną cebulę, trochę soli i pieprzu i gotować, aż będzie przezroczysta / brązowa
Pokrój bakłażana i pomidora na małe kawałki, obierz ząbki czosnku i po prostu przekrój je 2-3 razy
Odłuż na bok seler i cebulę i użyj tej samej patelni do kawałków bakłażana
Ugotuj na patelni kawałki bakłażana z dodatkiem soli i czosnku w maksymalnie 3-4 łyżkach oliwy z oliwek, aż bakłażan zacznie mięknąć i rumienić się (średnio wysoka temperatura) - dodaj trochę wody, jeśli bakłażan zacznie wysychać
Gdy bakłażan znacznie się zmniejszy, a skórka zacznie odpadać, dodaj seler, cebulę i trochę pieprzu i gotuj przez kolejne 10-15 minut (na średnim ogniu)
Dodaj obrane pomidory lub sos pomidorowy z kilkoma świeżymi liśćmi bazylii i odrobiną rozmarynu
Przykryj i gotuj przez co najmniej 20 minut (może trwać do 90 minut dla niesamowitego smaku) na małym ogniu
Podawaj ze spaghetti lub makaronem i posyp parmezanem
Kto powiedział, że żelki są tylko dla dzieci? To musi być najbardziej zabawny sposób na dostarczenie ważnych skład...
Zdrowy i bogaty w białko deser, który zaspokoi Twoje słodycze
Pomysł na kremowe spaghetti z ricottą i szpinakiem. Pyszny obiad dla każdego
Frytki marchewkowe z kokosem to oryginalna propozycja dla miłośników smaków egzotycznych i zdrowego jedzenia. Marc...
Chrupiące, kremowe i cytrynowe placuszki z cukinii to doskonały dodatek.
To danie może wymagać trochę cierpliwości i czasu, ale smak i efekt końcowy są tego warte.