Przepis na spaghetti z selerem w stylu caponata

Przepis na spaghetti z selerem w stylu caponata

Spaghetti z selerem w stylu Caponata

Spaghetti z selerem w stylu Caponata

Zrobiłam to w deszczową niedzielę, kiedy zostało zbyt dużo warzyw. Jak wszystkie sosy, dzień później smakuje jeszcze lepiej! Dodaj prażone orzeszki pinii, aby uzyskać lepszy smak

Preparation time

35 minut

Calories

0 kcal

Carbs

0.1 g

Proteins

0.1 g

Fats

0.1 g

Spaghetti z selerem w stylu Caponata - Ingredients

How to prepare spaghetti z selerem w stylu caponata


Seler pokroić w średnio grube plastry, podgrzać na patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek, aż staną się przezroczyste (na średnim ogniu)

Dodać drobno posiekaną cebulę, trochę soli i pieprzu i gotować, aż będzie przezroczysta / brązowa

Pokrój bakłażana i pomidora na małe kawałki, obierz ząbki czosnku i po prostu przekrój je 2-3 razy

Odłuż na bok seler i cebulę i użyj tej samej patelni do kawałków bakłażana

Ugotuj na patelni kawałki bakłażana z dodatkiem soli i czosnku w maksymalnie 3-4 łyżkach oliwy z oliwek, aż bakłażan zacznie mięknąć i rumienić się (średnio wysoka temperatura) - dodaj trochę wody, jeśli bakłażan zacznie wysychać

Gdy bakłażan znacznie się zmniejszy, a skórka zacznie odpadać, dodaj seler, cebulę i trochę pieprzu i gotuj przez kolejne 10-15 minut (na średnim ogniu)

Dodaj obrane pomidory lub sos pomidorowy z kilkoma świeżymi liśćmi bazylii i odrobiną rozmarynu

Przykryj i gotuj przez co najmniej 20 minut (może trwać do 90 minut dla niesamowitego smaku) na małym ogniu

Podawaj ze spaghetti lub makaronem i posyp parmezanem

See our other recipes