Przepis na dynia piżmowa i risotto z pancetta

Przepis na dynia piżmowa i risotto z pancetta

Dynia piżmowa i risotto z pancetta

Dynia piżmowa i risotto z pancetta

To danie może wymagać trochę cierpliwości i czasu, ale smak i efekt końcowy są tego warte.

Preparation time

35 minut

Calories

-

Carbs

-

Proteins

-

Fats

-

Dynia piżmowa i risotto z pancetta - Ingredients

How to prepare dynia piżmowa i risotto z pancetta


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni

Do formy do pieczenia włożyć posiekaną dynię piżmową wraz z 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, 6 posiekanymi liśćmi szałwii, przyprawami i skropić olejem,

Piec przez około 20-30 minut, aż będzie miękka,

Gdy orzechy piżmowe będą gotowe, wyjąć z piekarnika, lekko rozgnieść grzbietem widelca i odstawić na bok

Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i delikatnie usmaż cebulę i czosnek do miękkości (nie pozwól, aby zmieniły kolor tak, jak chcesz słodkiego smaku),

Dodaj pancettę i gotuj przez około 5 minut (ponownie uważaj, aby się nie przypalić),

Dodaj ryż i mieszaj przez minutę, aby ładnie pokrył się smakowym olejem,

Dodaj wino, poczekaj aż wsiąknie w ryż,

Dodać niewielką ilość bulionu i zamieszać,

Za każdym razem, gdy ryż wchłonie płyn, dodaj trochę więcej bulionu,

Kontynuuj (cierpliwie) dodawanie bulionu i mieszanie, na ogół przez około 20 do 25 minut, aż ryż się ugotuje,

Konsystencja powinna być kremowa, więc jeśli uznasz, że jest zbyt sucha, dodaj trochę więcej płynu lub jeśli podczas gotowania zauważysz, że zaczyna wyglądać na zbyt wodnisty, zmniejsz ilość płynu,

Gdy ryż będzie gotowy, wyłącz ogień i dodaj masło, parmezan, przyprawy i wymieszaj,

Położyć pokrywkę na patelni i pozostawić na 5 minut, aż ryż się uspokoi,

Przełóż łyżką do miski i posyp parmezanem.

See our other recipes