Przepis na kruche ciasto truskawkowe

Przepis na kruche ciasto truskawkowe

Kruche ciasto truskawkowe

Kruche ciasto truskawkowe

Prosty, romantyczny, klasyczny deser, pełen świeżych truskawek i domowej roboty bitej śmietany, a wszystko na wierzchu kruchego ciasta.

Preparation time

35 minut

Calories

-

Carbs

-

Proteins

-

Fats

-

Kruche ciasto truskawkowe - Ingredients

How to prepare kruche ciasto truskawkowe


Wymieszaj truskawki z jedną łyżką cukru, odstaw.

Ciasto kruche: wymieszać razem 2 łyżki cukru, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło lub margarynę, aż mieszanina będzie przypominać grubą bułkę.

Połącz jajko i mleko, dodaj wszystko na raz do suchych składników. Mieszaj, aż się zwilży.

Rozłóż w natłuszczonych foremkach, lekko zwiększając brzegi.

Piecz przez 10 - 13 minut lub aż wykałaczka włożona blisko środka wyjdzie czysta.

Schłodzić przez 10 minut. Podziel na 2 warstwy.

Aby zrobić bitą śmietanę: w małej misce wymieszaj śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy, ubij do gęstej śmietany, około 5 minut.

Przełóż łyżką owoce i bitą śmietanę między warstwy i na wierzch. Natychmiast podawaj.

Kalorie w porcji: 357, tłuszcz: 15, cholesterol: 40, sód: 198, potas: 243, węglowodany: 6, błonnik: 3,5, cukier: 19, białko: 6,1

See our other recipes