Prosty, romantyczny, klasyczny deser, pełen świeżych truskawek i domowej roboty bitej śmietany, a wszystko na wierzchu kruchego ciasta.
Wymieszaj truskawki z jedną łyżką cukru, odstaw.
Ciasto kruche: wymieszać razem 2 łyżki cukru, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło lub margarynę, aż mieszanina będzie przypominać grubą bułkę.
Połącz jajko i mleko, dodaj wszystko na raz do suchych składników. Mieszaj, aż się zwilży.
Rozłóż w natłuszczonych foremkach, lekko zwiększając brzegi.
Piecz przez 10 - 13 minut lub aż wykałaczka włożona blisko środka wyjdzie czysta.
Schłodzić przez 10 minut. Podziel na 2 warstwy.
Aby zrobić bitą śmietanę: w małej misce wymieszaj śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy, ubij do gęstej śmietany, około 5 minut.
Przełóż łyżką owoce i bitą śmietanę między warstwy i na wierzch. Natychmiast podawaj.
Kalorie w porcji: 357, tłuszcz: 15, cholesterol: 40, sód: 198, potas: 243, węglowodany: 6, błonnik: 3,5, cukier: 19, białko: 6,1
To ciasto było autorskim przepisem mojej babci Marii, dziś będą jej urodziny, więc postanowiłam upiec to ciasto po...
Bez dwóch zdań to mój ulubiony deser. Wyjątkową cechą tego przepisu jest to, że dzięki łatwej zamianie można to zr...
Minimalistyczne wypieki w najlepszym wydaniu! Kilka składników tworzy tę piękną prezentację. Cierpkie jabłka grann...
Spraw, aby lato było pełne dreszczy z waniliowym koktajlem mlecznym. Koktajl waniliowy to najbardziej uwielbiany p...
Najlepsze greckie desery z kruchym, maślanym ciastem filo, orzechami, cynamonem i miodem! Pyszne i dekadenckie! Id...