Prosty, romantyczny, klasyczny deser, pełen świeżych truskawek i domowej roboty bitej śmietany, a wszystko na wierzchu kruchego ciasta.
Wymieszaj truskawki z jedną łyżką cukru, odstaw.
Ciasto kruche: wymieszać razem 2 łyżki cukru, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło lub margarynę, aż mieszanina będzie przypominać grubą bułkę.
Połącz jajko i mleko, dodaj wszystko na raz do suchych składników. Mieszaj, aż się zwilży.
Rozłóż w natłuszczonych foremkach, lekko zwiększając brzegi.
Piecz przez 10 - 13 minut lub aż wykałaczka włożona blisko środka wyjdzie czysta.
Schłodzić przez 10 minut. Podziel na 2 warstwy.
Aby zrobić bitą śmietanę: w małej misce wymieszaj śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy, ubij do gęstej śmietany, około 5 minut.
Przełóż łyżką owoce i bitą śmietanę między warstwy i na wierzch. Natychmiast podawaj.
Kalorie w porcji: 357, tłuszcz: 15, cholesterol: 40, sód: 198, potas: 243, węglowodany: 6, błonnik: 3,5, cukier: 19, białko: 6,1
Spraw, aby lato było pełne dreszczy z waniliowym koktajlem mlecznym. Koktajl waniliowy to najbardziej uwielbiany p...
Ten przepis to idealne połączenie słodyczy i kwaśnej puszystej, wilgotnej i nieodpartej konsystencji. Dopełnij to...
Trzyskładnikowy deser brzoskwiniowy. Smakowita i chrupiące przekąska gotowa w kilka minut
W zaledwie 30 minut możesz zrobić własne bułeczki do hamburgerów od podstaw!
Kremowe, rozpływające się w ustach, uzależniające niebiańskie przekąski to kiście czekoladowych migdałów przygotow...